torsdag 28 februari 2013

PÅMINNELSE: KRISJOUREN FÖR UNGA EFTERLYSER GÄSTBLOGGARE!


Krisjouren för unga vill utvidga innehållet i bloggen med ungas berättelser och söker nu efter gästbloggare bland ungdomar och unga vuxna. Ifall du är 12–29 år gammal och skulle vilja skriva om något som är eller har varit betydelsefullt för dig, hur du upplever eller har upplevt en svår situation i ditt liv och vad som hjälpt dig eller vill dela med dig av dina tankar och upplevelser om hurdant det är att vara ung idag, kontakta oss på Krisjouren. Nedanför finns några riktlinjer för bloggtexterna.

  • Blogginlägget skall beröra ämnen som är personligt relevanta för skribenten.
  • Exempel på teman kan vara: Hur vinna osäkerhet och rädsla? Vad har hjälpt mig? Mina upplevelser av ensamhet. Hur har jag övervunnit min ångest?
  • Blogginläggen får inte utlämna andra personer eller riskera en annan persons anonymitet.
  • Bloggskribentens efternamn publiceras inte, utan inläggen publiceras med förnamn, pseudonym eller signatur.
  • Vi kommunicerar enskilt med varje skribent och kommer överens om detaljerna.
  • Krisjouren för unga förbehåller sig rättigheten att vid behov göra små förändringar eller eventuella förkortningar, som före publikationen skickas till skribenten för genomläsning och godkännande.
  • Texterna skickas till Krisjourens e-post, krisjouren@helsinkimissio.fi.
  • Ordmängden för blogginläggen får variera (max. 500 ord).
  • Krisjouren för unga granskar och publicerar blogginläggen och ansvarar i sista hand för blogginnehållet.

Hör av dig om du blev intresserad och skulle vilja gästblogga för Krisjouren!





fredag 22 februari 2013

Kreativitet

När har du senast haft utrymme för glädje, lekfullhet, hopp, avslappning och kreativitet?

När gick du senast i naturen, när dansade och rörde du senast på dig, utan tvång och av glädje att ge uttryck för inre känslor?

När sjöng du senast för fullt till din älsklingsmusik?

När kände du senast av dessa känslor och hur kände du igen dem? Klarar du av att fokusera på dem och låta dem växa i ditt inre?

Klarar du av att dagligen fråga dig själv hur du bäst kunde ta hand om dig själv just nu?

Låt din intuition svara.


Trevligt veckoslut!


Camilla Laine






fredag 15 februari 2013

Effektiv Inlärning

Allt för mycket att läsa, knappt om tid! 
  
Är denna känsla bekant för dig? Tentamen i många ämnen under samma vecka, inga tips för vad som kunde vara viktigt att lära sig och en hög med böcker som helt enkelt inte är möjliga att ta till sig. Panik.    

Något viktigt att tänka på i just dessa stunder är HUR du bäst lär dig. De flesta av oss brukar ha en blandning av flera inlärningsstilar. Vissa människor har lätt att igenkänna en dominerande stil och andra har olika framträdande stilar beroende på omgivningen och situationen. Det är väldigt olika för alla och därför kan man känna sig frustrerad när man jämför det man lärt sig med sin studiekompis.  

En inlärningsstil är inte fast, det vill säga det går att utveckla.  Här nere kan du läsa om sju olika inlärningsstilar. Kan du hitta en stil som passar dig? 

1. Visuell – du lär dig bäst genom bilder och spatialt tänkande
2. Audio – du lär dig bäst genom ljud och musik
3. Verbal – du lär dig bäst genom ord, både skriftligt och muntligt
4. Kinestetisk (fysisk) – du lär dig bäst genom att använda dina händer, din kropp och beröring
5. Logisk (matematisk) – du lär dig bäst genom systematiskt tänkande, resonemang och schema
6. Social (sällskaplig) – du lär dig bäst genom att göra saker tillsammans med andra och i grupper
7. Enskild (på egen hand) – du lär dig bäst när du jobbar för dig själv 

Den verbala och logiska inlärningsstilen kan verka bekant på grund av att de används mest i den traditionella skolvärlden. En stor del av dagens undervisning baserar sig på inlärning av studieböcker och innebär en hel del repetition och tentamen och prov för att förstärka det inlärda. 

Genom att hitta din inlärningsstil har du lättare att tänka ut sådana metoder och tekniker som förbättrar både kvalitén och snabbheten på det du vill lära dig. Till exempel om du känner igen dig via den visuella inlärningsstilen, kan du ha nytta av färger, bilder och kartor när du skall lära dig nytt. Om du har en verbal inlärningsstil, kan du ha nytta av att tala högt bl.a. med hjälp av små kort med ord som fordrar förklaring. Om du vet att du lär dig bäst genom att jobba i grupp, kan de vara bra att hitta andra som har en likadan inlärningsstil. 

Lycka till med att hitta det sättet som passar dig bäst och låt din kreativitet flöda!

Hanni Erkkilä 

måndag 11 februari 2013

Ny på Krisjouren för unga


Hej!

Mitt namn är Caroline Granholm och jag har för några veckor sedan börjat jobba på Krisjouren för unga. För två år sedan blev jag klar med mina studier i utvecklingspsykologi från Åbo Akademi och sedan dess har jag bott tillsammans med min man i Helsingfors.


Att våga söka hjälp när vardagen känns jobbig är inte alldeles självklart eller lätt. Det är modigt att våga säga att man behöver stöd. Ibland känns det kanske som ett språng ut i det okända, utan att veta om någon fångar en. På Krisjouren för unga hoppas jag man får känslan av att någon hör, att någon tar emot. I min arbetsuppgift ingår det också att sprida information om Krisjouren till ungdomar och unga vuxna. Förhoppningsvis sänks samtidigt tröskeln för att söka hjälp.

Det är alltid spännande att börja på nytt jobb. Jag har förmånen att få starta från en stark och välgjord grund. Jag ser fram emot många möten, och tror att jag kommer att lära mig mycket under min tid här.

Jag vill också dela med mig av en bild som jag hittade på datorn jag har fått ta över. Hoppas vi får en givande resa tillsammans! Vem vet vad som finns längs med denna bana?

Caroline Granholm