Framtidsångest
I mitt jobb som kurator stöter jag ibland på en viss typ av ångest*, ofta i kombination med de besläktade orden stress och press. Den typ av ångest jag syftar på är osäkerhet inför framtiden, här kallad framtidsångest. Den väcks ofta när man inte ännu är säker på vad man vill göra med sitt liv i framtiden, eller – om man har ett drömyrke – osäkerhet om man kan uppnå det.
Framtidsångest är en diffus känsla som kan bestå av många olika komponenter: rastlöshet, motivation, osäkerhet, vilja, tvivel, energi, uppgivenhet, idéflöde, och stundvis total handlingsförlamning. I grund och botten är fråga om en livskris, eller en livsuppgift.
En livsuppgift eller livskris är normala faser i ett liv. Till andra livskriser hör födsel, pubertet, äktenskap, skilsmässa, pension osv. Det är alltså fråga om naturliga situationer i livet, som innebär en förändring, och som vi kan navigera oss igenom med hjälp av olika strategier.
När vi funderar på framtiden till den grad att vi får framtidsångest är det viktigt att komma ihåg att ångesten också fungerar som en drivkraft, den lite tvingar oss att fundera på olika möjligheter i framtiden, hur vi ska uppnå dem, vad är vårt mål? För att vi går genom dessa funderingar kan vi vara mer säkra på att vi i slutändan når rätt. Därför kan denna ångest ses som ett nyttigt verktyg i vår utveckling, och behöver inte alltid motarbetas.
Här kommer några tips på hur du kan navigera dig genom denna livsuppgift:
Prata med vänner, föräldrar, studiehandledare, kurator, coach osv. om vilka tankar och känslor som väcks när du tänker på framtiden. Det kan verka som att alla andra har en klar plan inför framtiden, men det är skönt att märka att man troligtvis inte är ensam med sin framtidsångest.
Vad är viktigt för dig? Fundera i termer av vilka egenskaper du vill att ditt jobb ska ha, hellre än i yrkestitlar. Vill du jobba ensam, är det viktigt med kollegor, vill du uttrycka dig i skrift, vill du jobba med någon värdering som är viktig för dig, bli specialist på något, vill du ha tydliga order från en chef, är frihet viktigt, hur stor betydelse har lönen, både i det korta och i det långa loppet?
Gör ett yrkesvalstest. Det kan ge nya idéer om vilka jobb som finns, men hjälper också dig att fundera ut vad du önskar av ett jobb.
Kolla upp olika alternativ. Skolors hemsidor kan ge information man inte ens visste man ville veta.
Det finns inga misslyckanden. Man kan pröva sig fram på en utbildning/kurs, och det är tillåtet att ändra sig. Det du lärt dig under utbildningen/kursen är garanterat inte onödigt, tvärtom kan den ge dig det där lilla extra både erfarenhetsmässigt och som ett spännande tillägg på CV:n.
Skolkurator
*inte att förväxla med ångeststörning