fredag 4 april 2014

Påverkar våren verkligen humöret?

I Norden får vi varje år uppleva en kraftig ökning av ljus på en kort tid. Från och med februari börjar man märka hur dagarna blir längre. Det kan kännas som ett uppvaknande ur en dvala. Den ökade andelen ljus påverkar oss på olika sätt.

Att vistas i ljus har en uppiggande effekt på människan. Om det är fråga om en engångsföreteelse blir effekten kortvarig, men om man får ljus regelbundet under samma tid på dygnet, påverkar det vårt mående på ett sätt som bär lite längre. Dygnsrytmen blir bättre, sömnens kvalitet blir bättre. Många klarar sig också med en mindre mängd sömn. Vi blir allmänt mer aktiva.

Både män och kvinnor utsöndrar mer testosteron under våren och kroppens egen tillverkning av D-vitamin ökar. I männens fall leder det till ökad aggression och sexuell energi, medan kvinnor reagerar på testosteron genom att bli mer vänliga, tillåtande och öppna för förslag. Även mängden serotonin ökar, vilket får oss att vara mer empatiska, uppleva ansikten som mer attraktiva och också att lättare känna oss förälskade.

Tyvärr har vårens ljus också avigsidor, som tar sig uttryck hos en del människor. Den lindrigaste formen är vårtrötthet. Tröttheten kan bero på att de ljusa kvällarna hindrar en från att lägga sig i tid, och sömnen räcker inte till. För den som lider av depression kan våren innebära en ökad ångest och rastlöshet.

Det finns också förväntningar som hänger ihop med våren. Våren kopplas ihop med en ny start, förälskelse, med ett allmänt lyckorus. Man kanske har lovat sig själv att gå ner i vikt till sommaren med alltför höga krav. När man märker att man inte klarar av att leva upp till dessa förväntningar, så kan besvikelsen bli stor. Paradoxalt nog, trots att ljuset gör oss gott, ser självmordsstatistiken dystrast ut just på våren.

Det är viktigt att ha nåd med sig själv och andra. Om man blir glad och energisk av våren skall man njuta av det, men om någon annan ser ut att sjunka ner i desperation, får man ha förståelse. Man ska akta sig för att säga: ”Ryck upp dig, solen skiner!”

Om man själv känner ångesten öka olidligt mycket, kan det vara bra att tala om saken med någon professionell. Det finns också saker man kan göra själv för att känna sig bättre om man känner att man inte håller för sina egna förväntningar och kanske de förväntningar man tror att omgivningen ställer på en. Man behöver inte renovera hela sig själv inuti och utanpå bara för att det är vår. Det räcker att man gör en liten sak i taget för sitt mående.

Det är ett faktum att våren påverkar humöret. Våren ger oss kraft och tröttar ut oss på en gång. Men våren ställer inga krav. Dem ställer vi själv, och den saken kan vi påverka.

Linda Stark, praktikant



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar