fredag 12 oktober 2012

Att vara eller inte vara... ihop

Även om två blir ett tillsammans och vi blir oss, och vi känner oss starkare än skilt för sig, så är det bra att hela tiden tänka på att vi ändå är två skilda individer. Ett parförhållande bygger på ett beslut vi gör utgående från oss själva, den andra och oss två tillsammans i ett förhållande. Det kan innebära lycka, men också ställvis desperation, i synnerhet när man blir osäker på förhållandets varaktighet. Förhållandet går igenom olika utvecklingsfaser och det präglas hela tiden av en intressant balansgång mellan en vi- och jag-identitet. Passioner ersätts av ett lugnare skede senare i förhållandet vilket inte betyder att kärleken tagit slut.  

Ett förhållande är alltså rätt långt en överenskommelse mellan två människor om att ömsesidigt försöka möta varandras behov genom processer som ständigt utvecklas. Ibland har man inte gemensamma spelregler för förhållandet och då kan det lätt uppstå missförstånd. Det är viktigt med öppenhet och att man vågar tala om svåra saker utan att vara rädd att den andra försvinner eller går sönder av det.  

Ett förhållande består av tillit (pålitlighet), lojalitet, gemenskap, öppenhet, jämlikhet och solidaritet. En parrelation skall vårdas. Detta gör man genom att tala öppet med varandra och om varandra och det kan behöva en specifik tid och ett specifikt utrymme för att göra det möjligt.  

Då den ena bryter mot en ömsesidig överenskommelse väcks många känslor. Det hur man tar ett svek är individuellt men oftast kommer det först som en chock och så reagerar man med (beroende på ens levnadserfarenhet av tidigare förluster) sorgsenhet, besvikelse och senare kanske med ilska. Det kan vara svårt att möta dessa känslor om man är van (eller uppfostrad?) att dölja dem. Inför självständighetsfasen är det av vikt att ta ansvar för sin egen lycka och leva livet med alla känsloskalor.  

Ibland behöver man yttre hjälp och stöd för att komma över en kris i livet (ex. skilsmässa). På Krisjouren för unga jobbar vi gärna också med par som går igenom jobbiga skeden i förhållandet. Välkomna! 

Camilla Laine


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar