tisdag 23 oktober 2012

NYFIKEN

Förra veckan stannade jag upp för något väldigt intressant på HelsingforsMissions hemsida där författaren Margit Sjöroos skriver om medkänsla. Hon skriver allmänt om ämnet och därtill finns det något som heter ”myötätuntokoulu”, som uppdateras varje måndag. Det här, tänkte jag för mig själv, vill jag dela med mig! Så här skriver hon. 

Genom att lära oss kunskaper i medkänsla kan vi minska på ensamhet och osäkerhet, skapa kontakt med andra människor samt förebygga ensamhet, trötthet och marginalisering. Då vi lär oss kunskaper i medkänsla mår vi också själv bättre.    

Medkänsla betecknar förmågan att känna igen och ha medvetande om andras smärta. Medkänsla är också förmågan att stöda och hjälpa den andra som mår dåligt utan att pracka på sin egen åsikt.  

Grunden för lycka. Medkänsla är grunden för mänsklighet. Människan är det ända djuret, som kan känna medkänsla. Medkänsla är också grunden för lycka. En medkännande människa är i genomsnitt lyckligare än en människa, som visar mindre eller inget medkännande. Redan det att man känner någon som har medkänslighet, sägs ha en positiv påverkan på hur lycklig man känner sig.

Livsbetingelse. Medkänsla är en orsak till att människan har överlevt och utvecklats. Medkänsla är vår livsbetingelse. Den hjälper oss att göra kompromisser, förhandla om saker och ge upp våra egna behov för det bästa av andra människor och större helheter.     

Grunden för sociala färdigheter. Medkänsla är också grunden för sociala färdigheter. Medkänsla underlättar en att förstå och identifiera sig med en situation utan att man har behövt gå igenom något liknande. Vi kan tänka oss att medkänsla på så sätt är en väsentlig del av ens yrkeskunskap, kreativitet, tjänstfärdighet och uppfinnande. Medkänsla är inte något som är begränsat till bara en liten del av livet, det hör lika väl till arbetslivet som till det privata. 

Margit Sjöroos (översatt av Hanni Erkkilä)
 
Gå gärna in på HelsingforsMissions hemsida http://www.helsinkimissio.fi/?sid=509 och läs de intressanta inläggen av Margit Sjöroos, som skrivit boken Myötätunto. Ole läsnä, elä mukana”.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar