onsdag 20 juni 2012

Sommarmys med böcker!

Med tanke på att sommar, vila och böcker ofta kopplas ihop ville vi på Krisjouren för unga samla en lista med böcker vi kan varmt rekommendera er att läsa under sommaren. Listan är en blandning av böcker som handlar om meningen med livet, utmanande känslor, livsfilosofiska visdomar och självhjälp. Böckerna kan alla mer eller mindre stöda dig i vardagen samt väcka tankar om ditt inre och livet du lever.
 
Svenska böcker:
-          Se med öppet sinne av Anthony De Mello – En bok som innehåller korta, små och en hel del roliga livsfilosofiska och andliga visdomar. Författaren har skrivit mycket och jag kan även rekommendera boken ”the way to love”.
-          Hjärtats kompass av Priscilla Cogan – En roman fylld med indiansk levnadsvisdon.
-          Diagnos Duktig av Jennie Sjögren och Tinni Ernsjöö Rappe – En handbok för överambitiösa tjejer och andra som borde bry sig.
-          Lycka till! Av Jennie Sjögren och Tinni Ernsjöö Rappe – Boken handlar om balans i livet och diskuterar kvinnor, som har skapat sig ett liv de är nöjda med. 
-          Sluta grubbla börja leva av Steven C. Hayes – En självhjälpsbok baserad på ACT-metoden (Acceptance Commitment Therapy) som betonar vikten av acceptans och engagemang för att kunna gå vidare om du är stressad, deprimerad, eller av någon annan anledning har fastnat i ett negativt levnadssätt.
-          Berättelsen om Pi av Yann Martel – En originell roman som följer pojken Pi från Indien över Stillahavet. Boken handlar om funderingar över livet, människor, djuren och Gud.   
-          Inte som andra döttrar av Deborah Spungen – I den här gripande boken berättar Nancys mamma om sin dotters plågsamma liv, allt från hennes traumatiska födelse till hennes tonår med själmordsförsök och heroinmissbruk.
-          Någonstans finns glädjen av Ben Furman - En lättillgänglig, men samtidigt kunskapsrik bok om depression.
-          Lev livet fullt ut! Av Eckhart Tolle – Boken är en väg till andligt uppvaknande där författaren diskuterar hur man kan hitta sin inre frid och styrka med av att leva i nuet.  

Finska böcker:
-          Tunne itsesi, suomalainen av Liisa Keltikangas-Järvinen – Författaren skriver tydligt och tankeväckande om livskompetens, självkänsla, människorelationer, hatfullhet, känslor, värden och föräldraskap. Det går lätt att bläddra i boken eftersom den är delad i flera underrubriker. En bra livsguide!
-          Ujoudesta, yksinäisyydestä av Juhani Mattila – En bok som handlar om blyghet och hur man kan lära sig förstå, uppleva och acceptera sina känslor om blyghet och skam omkring det. 
-          Hullun lailla av Neil Hardwick – Boken handlar om grav depression.
-          Apua av Bev Cobain – en självhjälps-guide om depression för unga.

Engelska böcker:
-          Good Life, Good Death av Rimpoche Nawang Gehlek – Om du någon gång funderat på att eventuellt läsa något skrivet från den Tibetanska Buddismens synvinkel så rekommenderar jag denna bok. Den har lätt begripliga tankar och praktiska tips om livet och döden. En bok som man kan läsa om flera gånger.
-          How to have a beautiful mind av Edward de Bono – Boken ger dig tekniska råd om hur du kan förbättra dina kunskaper i samtal med andra. Edward de Bono är av den åsikten att vi spenderar allt för mycket tid och pengar på att göra oss ytligt attraktiva och därför vill han påminna oss om hur vi kan lysa inifrån.
-   The five people you meet in heaven av Mitch Albom – En lättläst roman om meningen med livet. 
-          Toxic Parents, overcoming their hurtful legacy and reclaiming your life av Susan Forward – En självhjälps-guide för människor som levt eller lever med föräldrar som ignorerat barnets önskemål och behov. Föräldrar som är likgiltiga, stränga eller till exempel missbrukar alkohol.
-          A Question of Manhood av Robin Reardon - en 17-årig kille som förlorat sin storebror kämpar med sin egen uppfattning om manlighet efter att det kommit fram att hans bror var homosexuell


Hanni Erkkilä

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar