fredag 14 december 2012

Sätt livet på PAUSE en stund och känn dig tacksam

Visst är det skönt med en liten julsemester? Tänk vad bra det vore ifall vi kunde lägga julstressen åt sidan och klara av att sätta livet på PAUSE en stund. Dave Lindholm säger att han är ”mindre människa” när han är oföretagsam. Kan så vara Dave, men samtidigt upplever jag att man ibland måste vara mindre företagsam för att vara ”mera människa” och verkligen må bra. Att varva ner är nämligen en konst. Vi har så många känslor på gång samtidigt. Vi känner ofta jämsides av både besvärliga, otacksamma och sköna, tacksamma känslor. Man behöver utrymme (tid) för att känna positiva känslor som tacksamhet och välbehag. Man mår bra av att kunna känna sig tacksam. Tacksamhet är en av livets största gåvor och innebär en positiv känsla eller attityd inför något. Kanske inför en handling någon gjort för en som upplevs värdefull. Om man riktigt söker, hittar man saker att tacka sig själv och andra för, att tacka omvärlden och omständigheterna för. Julen är en ypperlig tid att känna sig tacksam, för den tar sig uttryck genom ord (tack), gester eller gåvor.

Det hör till goda fasoner att vara hjälpsam och att tacksamt visa att man uppskattar den hjälp man får. Genom att t.ex. öppna dörren för någon som bär på tunga julkassar. Och otacksamhet då? Det kan kännas otacksamt om den som öppnar en dörr och vill göra livet lite lättare för någon, inte noteras med ett litet "tack". Ibland öppnas dörren inte alls. Vi kanske inte alltid förstår hur viktigt det kan kännas ”att öppna en dörr för någon” och överhuvudtaget visa uppskattning eller tacksamhet. Visar du tacksamhet över alla julgåvor du får eller syns besvikelsen i ditt ansikte över att du kanske inte får just de gåvor som du önskat dig? Och ser du själv alltid glädjen i ögonen på dem som får en julklapp av dig?

Medmänsklighetens empatiska förmågor förutsätter att vi ALLA hjälps åt att visa tacksamhet och uppmärksammar goda gärningar. Gör vi inte det riskerar vi att få leva i ett synnerligen osympatiskt samhälle. I slutändan vill vi alla leva i ett hållbart samhälle som präglas av tolerans, sympati och tacksamhet.

Bara vi inte glömmer: en julkram kan kännas som den bästa julgåvan någonsin.

Camilla Laine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar