fredag 30 november 2012

Grupper och kurser som förebyggande verksamhet och stöd i vardagen

En av verksamhetens grundpelare vid Krisjouren för unga är att vi erbjuder förebyggande hjälp. Vi erbjuder stöd i sådana situationer då det inte är fråga om ett behov av sjukvårdstjänster, utan om att få vardagen att gå i en sådan riktning som leder bort från ett möjligt framtida behov av vård. Kort sagt – att förebygga uppkomsten av större svårigheter.

Största delen av vår verksamhet baserar sig på individuella, reflektiva samtal tillsammans med unga som träffar en krisarbetare på veckobasis. Men något vi allt mer utvecklat under de senaste åren är utbudet av kurser och gruppverksamhet. En diskussionsgrupp kring temat självbild är något som de flesta ungdomar kunde ha nytta av, oberoende av situation. Självbild är något som få unga, eller vuxna heller för den delen, är helt oberörda av – Vem är jag? Vad vill jag? Vad skall det bli av mig? Intresset finns, det är lätt att säga på basis av de diskussioner som förts med klienterna vid Krisjouren, men också med många andra ungdomar. Men hur skall man få ihop grupper? Tröskeln att komma till ett ställe som Krisjouren för unga är fortfarande hög, man kommer ofta inte innan man redan mår ganska dåligt. Hur skall man då samla ihop en grupp som har en ännu mer förebyggande funktion än det individuella klientarbetet?

En lösning har varit att utvidga gruppverksamhetens material till att bli en kurs som kan hållas inom ramarna för skolverksamheten. Hälsokunskap 4 i Mattlidens gymnasium var ett exempel på en sådan kurs. Sjutton ungdomar samlades varje vecka för temalektioner och avslappningsövningar, och samlade sedan in sina upplevelser i en kursdagbok, där de reflekterade över sitt eget förhållande til de olika teman som tagits upp. Informationsmässigt togs väldigt vardagliga saker upp under kursen - vikten av att sova, äta mångsidigt och röra på sig lite grann är teman vi alla känner till. Men något händer då man reflekterar över hur man själv, personligen förhåller sig till dem. Vardagen är en oerhört viktig del av våra liv, och hur vi lever ut vardagen har en stor inverkan på hur vi upplever att våra liv är - hur bra vi upplever att vi har det. En stor del av kursen fokuserade också kring hur vi tolkar vår situation - fastnar vi i att gräma oss om våra problem eller kan vi anta ett mer lösnings- och resursbaserat perspektiv - Vad vill jag uppnå? Vad fungerar redan?

Året 2012 leder mot sitt slut och vi står inför att planera vårens verksamhet. Vilken form av gruppverksamhet borde vi satsa mer på, vad är behovet? För att dra igång en grupp behöver vi minst fem deltagare och ett passande tema. Föreslå gärna en grupp för oss - förslag kan skrivas in som kommentarer här i bloggen eller så kan man kontakta oss på krisjouren@helsinkimissio.fi.

Mer information om vår grupp- och kursverksamhet finns på våra webbsidor, www.krisjourenforunga.fi under rubriken Grupp- och kursverksamhet.

Charlotte Wieliczko

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar