måndag 25 mars 2013

Vattenglaset


Hur mycket väger ett vattenglas? Inte mycket, men hur länge orkar du hålla upp det? Några minuter? En timme? Ett helt dygn? Alla förstår vi att det inte är möjligt att hålla i glaset särskilt länge. Trots den lätta vikten blir armen snabbt trött, och det känns som att vattenglaset blir tyngre och tyngre. Vilket ju kanske är konstigt för egentligen så ändras ju inte glasets vikt överhuvudtaget.

Historien om vattenglaset är en bra jämförelse med stress som jag gärna berättar när jag är i skolor och pratar om stresshantering. Även om olika måsten och utmaningar hjälper oss att upprätthålla motivationen och koncentrationen så är det viktigt att kunna tänka på något helt annat ibland. Små saker tenderar att växa och bli tyngre om vi inte nu som då kan släppa taget om dessa.

Så vad gör du för att slappna av och glömma dina måsten eller bekymmer för en stund? Ibland hjälper enkla saker, små detaljer i vardagen. För någon hjälper fysisk aktivitet och för någon annan hjälper en bra bok. Det lönar sig att ta reda på vad som får dig att må bra och att se till att unna dig dessa saker. Men andra gånger är det svårare att släppa på greppet om vattenglaset. Kanske problemet är så stort att det inte går att lösa på egen hand? Kanske det påverkar din sömn? Kanske du får ont i magen bara av att tänka på det? Kanske det känns som att du har fastnat i en återvändsgränd? Då kan det hjälpa att prata med någon.

Jag hoppas så många av er som möjligt ser den kommande ledigheten som en möjlighet att slappna av och njuta av tillvaron. Jag hoppas också att ni har en bra skol- och arbetsvecka fram tills dess.



Caroline Granholm








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar