tisdag 15 oktober 2013

Du är inte korkad!


Du kanske hör till dem som har svårt att koncentrera dig? Som har svårt att läsa till prov och tenter, antingen för att texten ”hoppar” eller ”går ihop till en klump”, orden känns för svåra, helheten öppnas helt enkelt inte? Kanske har du svårt att få tiden att räcka till eller kanske känner dig helt ”tom i bollen” vid prov/tent tillfällen? Du kanske upplever att du studerar 5 gånger, 10 gånger mera än dina studiekamrater och ändå vill ingenting fastna? Du känner dig kanske ”korkad”?

Du är inte ensam!

Det finns otaliga barn, ungdomar och unga vuxna med lindriga inlärningsproblem, som kanske aldrig fått/får en dyslexi diagnos, men ändå anser sig vara ordblinda och ha inlärningssvårigheter och ha svårt att fungera i en klass.

Man får lätt en känsla av uppgivenhet. Du kanske känner dig ”totalt misslyckad” och kanske gråter dig till sömns om kvällarna? Kanske t.o.m. skolan meddelar att "det inte lönar sig att göra något eftersom inget är diagnostiserat”. Detta i sin tur kan bero på att skolan inte har tillräckligt med resurser att stöda i skol/studiearbetet.

Om du känner att du hör till denna grupp kan framtiden kännas mycket hopplös och skrämmande. Viljan av att smälta in och vara ”normal” som alla andra är stor och du vill inte medge att du har svårt med studierna? Skammen att behöva stöd och känna sig utsatt – kan vara väldigt stor!

Oberoende beror inlärningssvårigheterna på lindrig dyslexi, ADHD, damp eller familjerelaterade problem är det viktigt att skolan och föräldrarna tar itu med det och ”normaliserar läget”. Ifall det handlar om familjeproblematiken och man därför har svårt att fokusera på sina studier är det viktigt att vara i kontakt med kurator, viktigt att skolan vet vad det handlar om så de kan stöda på rätt sätt.

Kanske dina föräldrar själva har/har haft liknande problem? De kanske känner besvikelse och skam som bottnar i deras egen erfarenhet (av att hamna stå i skamvrån och känna sig dum)? Av föräldrar och skola krävs det tålamod, inhämtning av fakta och hjälpmedel och en förmedlan att inte ge upp. Det kan vara svårt att acceptera fakta och anpassa skolan efter den. Du har rätt att få den hjälp du behöver.

Ibland kan läxorna, tent/prov -läsningen ta orimligt långa tider och ändå tror kanske dina lärare eller föräldrar att du inte läst/övat tillräckligt. Det krävs mycket samarbete mellan hem och skola för att skaffa den rätta kunskapen och studietekniken du behöver och är berättigad till.

Det finns så många olika sätt att studera på. Exempel genom att få höra texten, måla bilder till texten o.s.v. Du kan läsa om studieteknik i vårt blogginlägg om studieteknik som publicerades i april 2013.

Utbildningstiden kanske förlängs och du kanske inte har möjlighet att bli färdig samtidigt som dina studie-/klasskamrater. Du kanske är mera praktiskt lagd och hittar ett yrke via inlärning i arbete, kanske som kock eller frisör, eller inom konst, skådespeleri, fotografering m.m.?

Det finns en plats för alla och allt blir bra i slutändan! Lita på det! Alla är vi inte experter i skolan (och det förväntas inte heller) och vi är alla unika och olika bra på olika saker och har olika sätt att lära oss!

Skäms inte utan våga berätta och ta itu med läget.

Kämparanda,

Camilla Laine



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar