torsdag 3 oktober 2013

Krisjouren för unga på inspirationsresa i Danmark















För ett par veckor sedan var Krisjouren för ungas personal på en studieresa till Danmark tillsammans med personal från vår systerenhet Nuorten Kriisipiste. Vi hade möjligheten att få bekanta oss med tre olika slags verksamheter som arbetar med ungdomar i Köpenhamn.

Vårt första besök riktade sig till Psykologhuset för barn och unga, en kommunal enhet som jobbar med barn och unga i åldern 13–18 och deras familjer. Vi blev mottagna av en arbetsgrupp med psykologer som jobbar vid enheten. Vården de erbjuder på Psykologhuset är både kort- och långvarigt, beroende på den ungas situation och behov. De kräver ingen diagnos, men en remiss från en socialarbetare vid socialtjänsten, som Psykologhuset också är en del av. De möter ungefär 400–500 ungdomar per år som kommer från olika håll i Köpenhamn. Servicen är gratis för klienterna och de kan träffa unga i ett till två års tid, och vid behov även längre.


Det andra besöket vi gjorde var till en organisation som heter Barn, unga & sorg, och deras fina utrymmen i centrala Köpenhamn. Barn, unga & sorg har sitt ursprung i cancerorganisationen i Danmark och grundades år 2000, för att svara på behovet av tjänster för barn och unga som har en fysiskt svårt sjuk familjemedlem eller förlorat en närstående i en svår sjukdom. Servicen riktas till barn i åldern 5–18 och unga i åldern 16–28. Barn, unga & sorg fungerar nationellt i Danmark och har tre enheter där de erbjuder psykologisk hjälp och handledning, i Köpenhamn, Aarhus och Odense. Servicen är gratis för klienterna och man kan få stöd i sin sorgeprocess både individuellt och i grupp. De har en nationell telefonjour och chat för barn och unga som upprätthålls av volontärer. De erbjuder även rådgivning per telefon till föräldrar samt det övriga nätverket kring barnet/den unga.

Vårt sista besök i Köpenhamn riktade sig till U-turn, en vårdenhet som är en del av Center for Unge og Misbrug. U-turn är en kommunal enhet som jobbar med ungdomar som använder droger och alkohol. De har en holistisk syn på missbruk, de ser droger och alkohol som en del av ungdomarnas liv och ungdomskulturen. Därför föredrar de att tala om ungdomars användning av droger framom missbruk av droger. De ser den unga först och främst som en individ, inte som en missbrukare. U-turn erbjuder 12–25-åriga ungdomar handledning, samtalshjälp och gruppverksamhet, både i öppna och slutna grupper. De kan också träffa föräldrar och den ungas övriga nätverk vid behov, samt har föräldragrupper. I U-turns verksamhet använder de sig mycket av olika kreativa metoder; i form av bl.a. berättelser, foton, musik och filmer. Vi blev särskilt imponerade av ungdomarnas filmer och musik som vi fick se under vårt besök. Här är en video gjord av en ung kvinna, som finns att se via U-turns hemsida. Klicka på länken för att se den.

http://www.uturn.dk/fortael_unge_kunnelivet.html

Tankeväckande, inte sant?

Vi blev mycket varmt mottagna på alla ställen vi var och bekantade oss med i Köpenhamn. Rejält inspirerade kom vi hem tillbaka till Finland, med kappsäckarna fullsatta med nya tankar och utvecklingsidéer för vårt arbete på Krisjouren för unga! Ett stort tack till våra danska värdar för det fina bemötandet och att vi fick ta del av hur de arbetar där!

Carmela Lindroos


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar