måndag 9 december 2013

Att vara medvetet närvarande


Största delen av vår tid går åt till att tänka på framtiden eller det som redan hänt. ”Varför gjorde jag så?”, ”Varför sa han det?”, ”Vad ska jag äta ikväll?” eller ”Vad ska vi göra i helgen?”. Hur många gånger om dagen är du verkligen här och nu?

Under hösten har jag fått en kort inblick i mindfulness eller på svenska medveten närvaro. Medveten närvaro kan man beskriva som en form av meditation. Fokus ligger i att styra sin uppmärksamhet och energi till nuet, till exempel genom att koncentrera sig på den egna andningen eller på sinnesupplevelserna som man har just nu. Genom en fokusering kan vi bli mera medvetna om våra upplevelser och möjligen i förlängningen styra över hur vi förhåller oss till dessa, till andra människor och till omgivningen. En av grundtankarna är att nuet är den enda stunden som tillåter en förändring.

Det har forskats en hel del kring medveten närvaro, och främst har man funnit att dylika övningar kan vara effektiva för att hantera stress. Regelbunden repetition kan hjälpa en att hitta ett lugn och en inre ro. Målsättningen är dock inte i sig avslappning, utan snarare en ökad koncentration på de egna upplevelserna. En viktig aspekt i mindfulness är att man inte färgar sina upplevelser som antingen negativa eller positiva.

Låter det enkelt? Testa att i två minuter sitta helt tyst och bara fokusera på din egen andning. Du behöver inte förändra, ta bort eller lägga till något. Lägg bara märke till hur du andas, inget annat. När en tanke kommer till dig, lägg märke till den och släpp den sedan för att fokusera på andningen igen. Du märker kanske att det inte är så lätt som det låter. Men vi kan träna upp vår förmåga att själva välja vad vi fokuserar på.
 
Om du är intresserad av mindfulness så finns det kurser man kan gå. Vill du läsa mera om ämnet så kan jag till exempel rekommendera boken Kutsu tietoisen läsnäolon harjoittamiseen skriven av Jon Kabat-Zinn.



Caroline Granholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar