torsdag 27 februari 2014

Några plock från Krisjouren för ungas statistik från år 2013


Förra veckans blogginlägg handlade om kriser samt när och i vilka fall man kan vända sig till Krisjouren för unga. En del unga är fundersamma över om deras situation är tillräckligt allvarlig för att få hjälp, att de inte tar plats istället för någon annan som kunde behöva hjälpen mera. Den individuella upplevelsen av situationen är det väsentliga anser vi på Krisjouren för unga – den ungas upplevelse och behov för samtalshjälp är det enda som behövs för att kontakta oss. Nedan följer lite mer ingående statistik från Krisjourens verksamhet år 2013.

År 2013 besökte allt som allt 136 klienter Krisjouren för unga. Majoriteten, 98 %, bestod av individuella klienter (133 st.). Av de individuella klienter som besökte Krisjouren regelbundet var dryga 82 % kvinnor och 15,5 % män. Klienternas åldrar fördelades på hela skalan mellan 12–29 år. Största delen av klienterna var mellan 18 och 22 år, med en medelålder på 20,2 år.

Största delen av klienterna som besökte Krisjouren år 2013 var skolelever eller studeranden (72 %), 20 % var arbetande och 8 % var arbetslösa. De flesta klienters hemort var Helsingfors (70,5 %) och därnäst Esbo (15,5 %). De resterande hade som hemort övriga orter i huvudstadsregionen (12,5 %), bl.a. Grankulla, Kyrkslätt, Vanda och Sibbo.

Det totala antalet förverkligade besök vid Krisjouren för unga år 2013 var 946 st., vilket var en stor ökning från år 2012, då besöken var 797 st. till antalet.

Besöksorsakerna delas in i fyra kategorier: psykiska orsaker, sociala svårigheter, somatiska problem och övriga orsaker. De flesta orsaker för besöken hittas under kategorin sociala svårigheter, där bl.a. problem inom familjen eller i parförhållandet, problem med studier/arbete samt självförtroendeproblematik är återkommande teman som diskuterats med krisarbetaren. Nästan lika många av besöksorsakerna platsar under psykiska orsaker, där deprimerad känsla, ångest/panikkänslor och stress hörde till de vanligaste. Även rädslor, oförklarligt psykiskt illamående och självdestruktiva tankar förekom i en viss grad. Bland somatiska problem framkom det mest sömnsvårigheter och olika somatiska symtom/sjukdomar. Inom kategorin övriga orsaker var oväntad tragisk händelse eller en nära persons död bland de mest förekommande orsakerna för besöken vid Krisjouren för unga år 2013.




Hur många besök det blir frågan om för en klient vid Krisjouren för unga varierar starkt, allt emellan ett till över 20 besök. De klienter som avslutade sina besök under år 2013 besökte i medeltal Krisjouren för unga 10,5 ggr. När det gäller fortsättningen behövde 59 % av klienterna som avslutat besöken vid Krisjouren för unga år 2013 ingen fortsatt vård, d.v.s. besöken var tillräckliga och klienten kunde bemästra sin livssituation på egen hand. 10 % av klienterna hänvisades vidare till någon annan instans och i 7 % av fallen avbröts besöken. De resterande 24 % var klienter som fortsatte sina besök vid Krisjouren efter att statistiken för år 2013 förts in vid årsskiftet.

Utöver klientarbetet vid Krisjouren för unga satsades det år 2013 fortsättningsvis på förebyggande verksamhet genom ett aktivt skolsamarbete. Informationsspridande och marknadsföring har alltid varit en viktig och nödvändig del av verksamheten och för det är skolorna det bästa forumet. Antalet förebyggande kontakter år 2013 var inalles dryga 4 200. Majoriteten av de förebyggande kontakterna nåddes via evenemang för större grupper unga; såsom morgonsamlingar, föreläsningar och workshopar i skolor (främst högstadier, gymnasier och yrkesskolor). Därtill besöktes Krisjouren för unga av olika grupper av bl.a. unga och samarbetspartners i de egna utrymmena.

Carmela Lindroos




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar