fredag 28 mars 2014

Alla andra tycks ju veta vad de vill...


Ibland känns det ju verkligen så. Som att alla andra har en klar vision och målmedvetet går från klarhet till klarhet. Som att livet borde vara en spikrak väg framåt och uppåt.

Forskning gjord i USA har visat att en hög användning av mobiltelefoner har ett samband med högre ångestnivåer och mindre tillfredsställelse med livet. Studien gjordes bland studeranden i tjugoårs åldern. Deltagarna ombads ta ställning till hur många minuter per dag de använder telefonen till att surfa på nätet och hålla kontakt med vänner och familj. Man utgick från tanken att mobiltelefoner idag erbjuder oss allt fler med möjligheter att kommunicera med varandra och att hålla sig uppdaterad om vad som är på gång. Med studien ville man utreda hur dessa möjligheter påverkar bland annat individens värderingar, relationer och beteende. Det har nämligen tidigare föreslagits att de högre nivåerna av ångest kan bero på en upplevd press att ständigt vara uppkopplad på social media.

En del av mitt arbete går ut på att åka runt i regionens skolor och läroanstalter för att berätta om Krisjouren för unga och erbjuda förebyggande verksamhet. Ibland samtalar vi om hur myter om livet kan förmedlas via social media. Att det ibland kan se ut som att ”alla andra” klarar sig väldigt bra. Därför kan det kännas extra svårt när man märker att man själv är tvungen att börja om från början eller när något inte gick som det var tänkt. ”Varför lyckas jag inte med det som alla andra verkar klara av med en klackspark?” Egentligen förstår vi kanske att livet inte riktigt ser ut på det här sättet, men ändå jämför vi oss mycket med andra. Social media är bara en kanal för denna jämförelse, men spenderar man mycket tid där kanske man börjar jämföra sig med andra ännu mera än tidigare? Eller?

De elever jag träffat har väldigt olika åsikt om detta. En del säger att de blir stressade och känner att kraven på en själv ökar när man börjar jämföra sig med andra. Andra säger däremot att det inte alls är stressande, utan tvärtom att det är avslappnande att surfa på sociala medier.

Oavsett hur man upplever det är det ändå kanske bra att ibland försöka lägga märke till hur man påverkas. Hurudan känsla får du? Hur ofta jämför du dig med andra? Om du märker att du jämför dig själv med andra väldigt mycket kan du fundera på vad det är som gör att man tror livet skulle vara bättre om man var eller gjorde som någon annan? Ingen är ju ändå lika bra som du på att vara dig själv.


Och jo, här finns källan till forskningen jag nämnde: 

Lepp, A., Barkley, J. & Karpinski, A. (2014). The relationship between cell phone use, academic performance, anxiety, and satisfaction with life in college students. Computers in Human Behavior, 31, s 343 – 350.



Caroline Granholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar