torsdag 20 mars 2014

Ensamheten gör dig galen

Så stod det som rubrik i Hufvudstadsbladets vetenskapsdel (HBL 18.3.2014, sid. 14). Artikeln handlade om självvald isolering i fängelser och om att vissa väljer att isoleras till exempel för att skydda sig från rasism, men konsekvenserna kan vara psykisk ohälsa.

Det står i texten att det inte är ovanligt att känna fysiska symtom som huvudvärk, hjärtklappning, magont, eller kognitiva symtom såsom läs- och koncentrationssvårigheter, förvirring och yrsel. Sociala och emotionella reaktioner på isolering är depression, ångest, våldsbenägenhet, självdestruktivitet, apati, identitetsförlust och svårigheter att uttrycka sig och förstå andra.

Dessa känningar kan vi också i värsta fall utsättas för vid ofrivillig isolering och ensamhet. Ofrivillig isolering kan förekomma t.ex. ifall vi utsätts för mobbning och blir utfrysta, eller om vi känner att vi helt enkelt inte vågar vara i kontakt med andra. Kanske vi inte ser möjligheten till naturlig social samvaro? Det är inte alltid lätt att veta var man kommer i kontakt med andra och lär känna dem närmare.

Om vi upplever ensamhet, självvald eller inte, förlorar vi lätt en del av oss själva och vår identitet. Det är så klart individuellt hur vi upplever ensamhet. Ensamheten kan börja kännas trygg, trots att den inte gör oss gott. Den kan inge en sorts negativ trygghet, ett mönster, bli ”en trygg vän” då det redan blivit en vana att alltid se negativt på sig själv. Som ensam kan det vara svårt att känna sig positiv och glad.

I samarbete med någon av oss på Krisjouren för unga kan vi försöka hjälpa dig att våga hitta den sociala sidan i dig själv och bryta detta mönster. Det kan kännas bra att veta att det finns mycket man kan göra för att komma vidare.

Alla behöver vi någon att känna oss viktiga för och en viss social stimulering. Alltid finns inte detta nätverk och ett naturligt ställe att samlas på och umgås. Man kan sakna en meningsfull social interaktion. En del hittar den på nätet, via hobbyn, studier eller jobb. Men det är inte alltid lätt att hitta dessa naturliga knytpunkter eller sin plats i dem.

Ingen skall behöva vara ensam. Delad glädje är dubbel glädje; delad sorg är halverad sorg.

Dela din värld. Du är inte ensam. 

Camilla Laine  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar