fredag 15 februari 2013

Effektiv Inlärning

Allt för mycket att läsa, knappt om tid! 
  
Är denna känsla bekant för dig? Tentamen i många ämnen under samma vecka, inga tips för vad som kunde vara viktigt att lära sig och en hög med böcker som helt enkelt inte är möjliga att ta till sig. Panik.    

Något viktigt att tänka på i just dessa stunder är HUR du bäst lär dig. De flesta av oss brukar ha en blandning av flera inlärningsstilar. Vissa människor har lätt att igenkänna en dominerande stil och andra har olika framträdande stilar beroende på omgivningen och situationen. Det är väldigt olika för alla och därför kan man känna sig frustrerad när man jämför det man lärt sig med sin studiekompis.  

En inlärningsstil är inte fast, det vill säga det går att utveckla.  Här nere kan du läsa om sju olika inlärningsstilar. Kan du hitta en stil som passar dig? 

1. Visuell – du lär dig bäst genom bilder och spatialt tänkande
2. Audio – du lär dig bäst genom ljud och musik
3. Verbal – du lär dig bäst genom ord, både skriftligt och muntligt
4. Kinestetisk (fysisk) – du lär dig bäst genom att använda dina händer, din kropp och beröring
5. Logisk (matematisk) – du lär dig bäst genom systematiskt tänkande, resonemang och schema
6. Social (sällskaplig) – du lär dig bäst genom att göra saker tillsammans med andra och i grupper
7. Enskild (på egen hand) – du lär dig bäst när du jobbar för dig själv 

Den verbala och logiska inlärningsstilen kan verka bekant på grund av att de används mest i den traditionella skolvärlden. En stor del av dagens undervisning baserar sig på inlärning av studieböcker och innebär en hel del repetition och tentamen och prov för att förstärka det inlärda. 

Genom att hitta din inlärningsstil har du lättare att tänka ut sådana metoder och tekniker som förbättrar både kvalitén och snabbheten på det du vill lära dig. Till exempel om du känner igen dig via den visuella inlärningsstilen, kan du ha nytta av färger, bilder och kartor när du skall lära dig nytt. Om du har en verbal inlärningsstil, kan du ha nytta av att tala högt bl.a. med hjälp av små kort med ord som fordrar förklaring. Om du vet att du lär dig bäst genom att jobba i grupp, kan de vara bra att hitta andra som har en likadan inlärningsstil. 

Lycka till med att hitta det sättet som passar dig bäst och låt din kreativitet flöda!

Hanni Erkkilä 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar