fredag 9 augusti 2013

Vad sänker tröskeln för unga att söka hjälp?

Enligt en australiensisk litteraturstudie av Gulliver, Griffiths & Christensen som utkom 2010, är faktorer som sänker tröskeln för unga att söka hjälp bl.a. tidigare positiva erfarenheter samt socialt stöd och uppmuntran av andra att söka hjälp. Studiens syfte var att utreda vilka faktorer som hindrar och vad som sänker tröskeln för unga och unga vuxna med psykisk ohälsa att söka hjälp. Rädslan för stigmatisering är en av de största orsakerna till att unga inte söker hjälp och även skamsenhet över att söka hjälp framkom. Andra tydliga hindrande faktorer hade att göra med konfidentialitet och förtroende.

Ungdomar och unga vuxna med psykisk ohälsa upplever enligt studien att det finns flera hinder för att söka hjälp. Dessa är rädslan för stigmatisering, skamsenhet för att söka hjälp överlag, svårigheter att känna igen symtom och ovetskap om frågor kring psykisk ohälsa samt att de unga försöker lita sig på att de klarar situationen på egen hand. I studien framkom det att en del unga är rädda för att tystnadsplikten bryts och att närstående samt vänner får reda på att den unga sökt hjälp. Det har också framkommit i tidigare undersökningar att unga personer lättare söker hjälp hos instanser som de upplever förtroende för.

I det material som analyserades i studien fann man att tidigare positiva erfarenheter av att söka hjälp, socialt stöd och/eller uppmuntran av andra, konfidentialitet och förtroende för servicegivaren, positiva relationer till professionella, medvetenhet om psykisk ohälsa, upplevelsen av att den unga är i behov av hjälp, öppenhet för att tala om sin situation och en positiv attityd gentemot att söka hjälp är faktorer som underlättar unga att söka hjälp. Det framkom i studien att särskilt stödet av närstående och andra i den ungas liv kan minska rädslan för stigmatisering hos unga som är i behov av hjälp för sin situation.

Krisjouren för ungas verksamhet fungerar enligt s.k. lågtröskelprinciper som frivillighet, anonymitet och avgiftsfrihet. Därtill behövs det ingen remiss och servicen erbjuds alla svenskspråkiga ungdomar och unga vuxna i åldern 12–29 samt deras närstående oberoende boningsort. Krisjouren för unga vill göra det så lätt som möjligt för unga att söka hjälp.

Vad tänker du att kunde sänka tröskeln ytterligare för unga att söka hjälp?

Carmela Lindroos

Texten bygger på artikeln Perceived barriers and facilitators to mental health help-seeking in young people: a systematic review av Amelia Gulliver, Kathleen M. Griffiths och Helen Christensen, i BMC Psychiatry, 2010. Ifall du blev intresserad kan du läsa hela artikeln via länken: http://www.biomedcentral.com/1471-244X/10/113.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar