Detta är exempel från boken Mattillåtet skriven av Gisela Van Der
Ster. Boken har enormt mycket att ge för både dem som önskar sig förstå mer om
ätstörningar och för andra intresserade om hur mat påverkar vår kropp.
Författaren har stor kunskap och lyckas hämta fram mycket tänkvärt om matens komplexa
betydelse för människan. Boken tar dessutom udden av många myter och tokiga
tankar det finns om mat. Följande mer eller mindre bekanta tankefällor är
plockade ur boken:
Man
går upp i vikt om man äter på kvällen.
Nej,
förutsatt att man ätit tillräckligt och regelbundet tidigare under dagen. Om
man däremot inte har ätit tidigare under dagen och äter hela dagens ”tillåtna”
mängd på kvällen är det en suverän metod för att gå upp i vikt.
Det
är bra att man alltid nu och då rensar kroppen genom att fasta. Tyvärr
är de flesta av våra miljögifter (t.ex. bly, kadmium, lösningsmedel)
fettlösliga, vilket innebär att de bara transporteras runt från fettväven i ett
organ till fettväven i ett annat vid fasta. De försvinner alltså inte.
Det
är effektivt att använda laxermedel för att gå ner i vikt. Det är inte alls så effektivt som man vill tro. Det som händer i kroppen när
man laxerar är att man förlorar stora mängder vatten och elektrolyter; och det
är vattenförlusten som gör att man känner sig tom och platt om magen.
Jag
har en annorlunda ämnesomsättning än andra. Ämnesomsättningen
är inte statiskt eller ett evigt tillstånd, dvs. man föds inte med hög eller
låg ämnesomsättning som sedan varar livet ut. Ämnesomsättningen blir nästan undantagslöst
långsammare då man äter för lite eller äter oregelbundet samt då man undviker
livsmedel som innehåller järn.
Rött
kött stannar kvar i magen. Nej, människan har inte någon väktare
i magen som låter t.ex. vitt kött passera, och samtidigt håller kvar rött kött.
Människan har ett kort tarmsystem i förhållande till kroppslängden, vilket gör
att maten ganska snabbt passerar genom det. I rovdjurens långa tarmsystem
däremot, ligger kött kvar länge för att sedan långsamt portioneras ut i
tunntarmen.
Vitt
bröd innehåller inte vitaminer eller näring. Vitt bröd
innehåller vitaminer, näring och proteiner, men däremot inte lika mycket fiber
som grovt bröd.
Salt
binder fett och ger celluliter. Nej, de kemiska
egenskaperna hos salt gör det omöjligt att binda fett eller påverka förekomsten
av celluliter.
Olivolja går ut i musklerna och huden och gör den len, medan annan olja lägger sig som fett. Alla oljor har samma fettinnehåll, det är bara halten av fettsyror som skiljer dem åt. Vilken man väljer beror snarare på vad man skall använda den till, smörgåsmargarin på smörgåsen, smör/margarin till bakning/stekning, majs-, raps- eller olivolja till stekning. Rapsolja har samma fettsyresammansättning som olivolja men ingen utpräglad smak, så det är bara priset och smaken som skiljer.
Sist men inte minst en bekant fråga för många av oss.
Olivolja går ut i musklerna och huden och gör den len, medan annan olja lägger sig som fett. Alla oljor har samma fettinnehåll, det är bara halten av fettsyror som skiljer dem åt. Vilken man väljer beror snarare på vad man skall använda den till, smörgåsmargarin på smörgåsen, smör/margarin till bakning/stekning, majs-, raps- eller olivolja till stekning. Rapsolja har samma fettsyresammansättning som olivolja men ingen utpräglad smak, så det är bara priset och smaken som skiljer.
Sist men inte minst en bekant fråga för många av oss.
Hur
kan jag vara hungrig redan, jag som åt så mycket?
1. Vi måste påfylla våra förråd med det vi är
gjorda av. Ett enkelt tricks är att se till att måltiden innehåller något ur
varje tårtbit från matcirkeln.
2. Att tugga ordentligt är viktigare än de flesta tror. När otuggad eller slarvigt tuggad mat kommer
ner i magen, hamnar den huller om buller och fyller upp en stor del av
magsäcken. Det blir svårt både med finfördelningen, nedbrytningen,
omhändertagandet och slutligen transporten av matens beståndsdelar. Resultat: hjärnan får inte någon energi och signalerar så att vi snabbt blir hungriga
igen.
Speciellt nu när vi lever i en tid där mediers hets om bantning och kroppsfixering överskridigt gränsen för vad som är förnuftigt, rekommenderar jag varmt denna bok som erbjuder en sund medvetenhet om kropp, mat och träning!
Hanni
Erkkilä
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar