fredag 30 augusti 2013

Smittar fetma om jag sitter i en stol där en fet person suttit?

Visste du att C-vitamin är väldigt känsligt för luft och ljus? Luften och ljuset får C-vitaminerna att försvinna om du t.ex. inte täcker tillbringaren du blandat din saft i. Eller visste du att om du äter en morot bara som den är, så utnyttjar du endast 10% av den karoten (som blir A-vitamin) den har? River du moroten och tillägger ca två teskedar olja , så utnyttjar du 80% av karotenet istället!

Detta är exempel från boken Mattillåtet skriven av Gisela Van Der Ster. Boken har enormt mycket att ge för både dem som önskar sig förstå mer om ätstörningar och för andra intresserade om hur mat påverkar vår kropp. Författaren har stor kunskap och lyckas hämta fram mycket tänkvärt om matens komplexa betydelse för människan. Boken tar dessutom udden av många myter och tokiga tankar det finns om mat. Följande mer eller mindre bekanta tankefällor är plockade ur boken:

Man går upp i vikt om man äter på kvällen. Nej, förutsatt att man ätit tillräckligt och regelbundet tidigare under dagen. Om man däremot inte har ätit tidigare under dagen och äter hela dagens ”tillåtna” mängd på kvällen är det en suverän metod för att gå upp i vikt. 

Det är bra att man alltid nu och då rensar kroppen genom att fasta. Tyvärr är de flesta av våra miljögifter (t.ex. bly, kadmium, lösningsmedel) fettlösliga, vilket innebär att de bara transporteras runt från fettväven i ett organ till fettväven i ett annat vid fasta. De försvinner alltså inte.

Det är effektivt att använda laxermedel för att gå ner i vikt. Det är inte alls så effektivt som man vill tro. Det som händer i kroppen när man laxerar är att man förlorar stora mängder vatten och elektrolyter; och det är vattenförlusten som gör att man känner sig tom och platt om magen.

Jag har en annorlunda ämnesomsättning än andra. Ämnesomsättningen är inte statiskt eller ett evigt tillstånd, dvs. man föds inte med hög eller låg ämnesomsättning som sedan varar livet ut.  Ämnesomsättningen blir nästan undantagslöst långsammare då man äter för lite eller äter oregelbundet samt då man undviker livsmedel som innehåller järn.
  
Rött kött stannar kvar i magen. Nej, människan har inte någon väktare i magen som låter t.ex. vitt kött passera, och samtidigt håller kvar rött kött. Människan har ett kort tarmsystem i förhållande till kroppslängden, vilket gör att maten ganska snabbt passerar genom det. I rovdjurens långa tarmsystem däremot, ligger kött kvar länge för att sedan långsamt portioneras ut i tunntarmen.

Vitt bröd innehåller inte vitaminer eller näring. Vitt bröd innehåller vitaminer, näring och proteiner, men däremot inte lika mycket fiber som grovt bröd.

Salt binder fett och ger celluliter. Nej, de kemiska egenskaperna hos salt gör det omöjligt att binda fett eller påverka förekomsten av celluliter. 

Olivolja går ut i musklerna och huden och gör den len, medan annan olja lägger sig som fett. Alla oljor har samma fettinnehåll, det är bara halten av fettsyror som skiljer dem åt. Vilken man väljer beror snarare på vad man skall använda den till, smörgåsmargarin på smörgåsen, smör/margarin till bakning/stekning, majs-, raps- eller olivolja till stekning. Rapsolja har samma fettsyresammansättning som olivolja men ingen utpräglad smak, så det är bara priset och smaken som skiljer.

Sist men inte minst en bekant fråga för många av oss.

Hur kan jag vara hungrig redan, jag som åt så mycket?   
1. Vi måste påfylla våra förråd med det vi är gjorda av. Ett enkelt tricks är att se till att måltiden innehåller något ur varje tårtbit från matcirkeln. 
2. Att tugga ordentligt är viktigare än de flesta tror. När otuggad eller slarvigt tuggad mat kommer ner i magen, hamnar den huller om buller och fyller upp en stor del av magsäcken. Det blir svårt både med finfördelningen, nedbrytningen, omhändertagandet och slutligen transporten av matens beståndsdelar. Resultat: hjärnan får inte någon energi och signalerar så att vi snabbt blir hungriga igen.

Speciellt nu när vi lever i en tid där mediers hets om bantning och kroppsfixering överskridigt gränsen för vad som är förnuftigt, rekommenderar jag varmt denna bok som erbjuder en sund medvetenhet om kropp, mat och träning! 

Hanni Erkkilä
         


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar