onsdag 6 november 2013

Livet består av skugga och ljus


Alla har vi bra och dåliga dagar. Privata problem kan dyka upp när som helst. På Krisjouren för unga, handlar det inte om att vi löser dessa problem för dig, utan om att lyssna och reflektera över de hinder och problem livet kan hämta med sig för var och en av oss. Ibland känns en motgång för mycket ohanterbart. Då kanske du behöver hjälp och stöd?
”Livet är skugga och ljus” ("Elämä on varjoa ja valoa") sjunger Suvi Teräsniska i sin sång "Täydellinen elämä". Hon kallar det ett fullständigt liv, fullt av anledningar till sång. Jag tycker hon har så rätt. Vi är olika och olika motgångar påverkar oss på olika sätt. Mycket beroende på vad vi har varit med om tidigare i livet och hur känsliga vi är. Om vi ständigt hamnat tackla en massa bekymmer kan en mindre motgång plötsligt kännas väldigt stor. Måttet är rågat och du bara inte orkar ta itu med det… ensam. Ofta bottnar det i grunden i vad vi väljer för förhållningssätt till det som hänt. Vi talar om mental träning, som långt handlar om att vända de negativa tankemönstren till positiva och sträva till att bestämma över sitt eget välmående.
Vi som jobbar på Krisjouren för unga är goda lyssnare. Vi strävar till att kommunicera på ett enkelt sätt och inge tillit. Allt som sägs här är konfidentiellt. Vi låter dig som klient, styra och föreslå ämnen och fungerar gärna som bollplank. Vi låtsas inte kunna saker som vi inte vet något om. Då är det bättre att ta reda på eller att hänvisa till någon annan.
Du kanske kommer till oss för att du vill utveckla dig själv och lära känna dig själv bättre, utan att du kanske först förstår att det egentligen är ditt syfte. Det kanske bara blir ett naturligt resultat under tiden du processar ditt liv tillsammans med en utomstående yrkesperson. Dessa reflektiva samtal kan hjälpa dig komma till insikt om hur allt har ett samband. Du kanske vill klara dig bättre i någonting ex. sociala färdigheter? Kanske bli bättre på att hantera dina studier? Få balans i livet? Öva upp dina relationsförmågor?  Du kanske söker dig själv, vem är just du? Vilka är dina drömmar och visioner? På vilket sätt är just du viktig och värdefull?
Det är intressant om man vill utveckla sig själv. Alla har olika förutsättningar att utvecklas och huvudsaken är att du i början är nyfiken på dig själv. Det lönar sig att investera i sig själv och sitt välmående, att kontinuerligt träna sin självkänsla för att uppnå en inre styrka. Samtidigt som du vill må bättre vill du nå dina mål, lära dig att se vad du behöver förändra och utveckla. Det i sig är en styrka och ger dig inre trygghet!
I utvecklingsprocessen hjälper det att våga vara öppen. Berätta om dig själv och dina utmaningar och motgångar. Fråga om det är något du undrar över. Samtidigt har du rätt till din integritet du behöver inte lämna inte ut dig helt och hållet. När du upplever att du nått dina mål kan det vara dags att göra ett uppehåll eller helt avsluta diskussionerna. Och du tar helhetsansvaret för ditt liv i egna händer.
Jag brukar säga att vi alla har ett eget ansvar att ta tag i sitt välmående och ta vara på sin potential och ha tålamod att förändras och utvecklas.
"Även den som går sakta kommer fram"
Camilla Laine


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar