fredag 25 maj 2012

Tankar om tid


Jag har alltid mer eller mindre funderat på tid. En typisk stund som får mig att tänka på tid är då jag tar rulltrapporna ner till metron och ser människorna springa för livet. Det känns nästan underligt att stå stilla. Men vad är tid egentligen? Jag anser att tid är något man har och kan prioritera att ge, kanske till en god vän. Tid är också något vi försöker spara med hjälp av modern teknik och något vi ändå ofta tycker att vi har för lite av. Tid kan användas som ett arbetsredskap för att mäta saker. Tid sägs vara pengar.

På Krisjouren för unga diskuteras tid och tidshantering ofta i samband med stress och ångest. Alla är vi mer eller mindre tidsbundna. Skolan och arbetet har ofta ett strukturerat minutschema. Hur skulle det annars fungera? Det kan kännas skönt att inte behöva fundera på tiden när den är färdigt upplagd men samtidigt kan planering bli en enorm utmaning när vi inte har ett färdigt schema att följa. Första gången då många blir utsatta för denna utmaning är då studierna blir mer självständiga vid andra och tredje stadiet. Friheten att välja sina kurser och planera schemat kan kännas fantastisk, men samtidigt kan planerandet av studier, fritidsintressen och arbete väcka ångest och oro. Det är ju var och en själv som får se till att samla ihop tillräckligt med studiepoäng och bli utexaminerad. 

Utöver att behöva planera sin egen tid lägger dagens samhälle stora krav på unga studerande. Överlag räcker det inte bara till att klara av studierna, utan studerande förväntas sig att skaffa arbetserfarenhet. Detta kan ofta leda till att man avstår från sin fritid. Inom vissa branscher kan arbetet till en början vara oavlönat, vilket betyder att den unga studerande är tvingad att skaffa sin inkomst på annat håll. I värsta fall är den unga aktiv på tre om inte fyra olika håll, då han eller hon i verkligheten förväntas studera på heltid. Mår man faktist bra av detta och var har tanken “kvalitet före kvantitet” blivit av? 

Ta vara på stunden och våga ifrågasätta de krav som ställs på dig!

Hanni Erkkilä

 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar