torsdag 31 maj 2012

Svårt, men inte omöjligt


En länk har snurrat runt på Facebook under den senaste veckan. Länken kopplar till Suomen Kuvalehtis artikel från oktober 2008 (http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/koulusurmat-lauri-on-mahdollinen-joukkomurhaaja ) som berättar historien om en ung man som själv varit nära att förverkliga sina våldsfantasier, men istället sökt hjälp och lärt sig hantera dem. En annan som är aktuell med frågan är Lionel Shriver, som skrivit den fiktiva boken ”We need to talk about Kevin”, som nyligen kommit ut som film (http://www.svd.se/kultur/film/gastkramande-mardrom_6857203.svd ). Båda dessa personer utmanar oss med frågorna: är det möjligt att förstå hur ondska skapas? Är det till och med möjligt att känna igen delar av det hos en själv?

Det är tungt att försöka förstå. Det är lättare att slå ifrån sig de tunga tankarna med att säga att det är omöjligt att förstå sådana människor. Det som är omöjligt kan inte lilla jag göra något åt. Det som är omöjligt behöver jag inte ta ansvar för.

Camilla, vikarierande ansvarig krisarbetare här på Krisjouren, skrev en mycket stark insändare till HBL där hon tog ställning både för tillräcklig professionell hjälp i tid och för stärkandet av medborgarhänsynen i vårt samhälle (insändaren kan också läsas på HelsingforsMissions sidor här: http://www.helsinkimissio.fi/?sid=29&tid=907 ). För tillfället går dessa våldsdåd att förstå. Isolering, utanförskap, en känsla av att måsta klara av allting på egen hand, en känsla av att vara ensam och att ingen bryr sig. Värdelös. Inget att förlora. Ingen som har lärt en att känna för andra, ingen som har hjälpt att utveckla empati där det kanske varit svagt från början. Ingen som erbjuder andra vägar för att hantera starka negativa känslor.

Vi har de verktyg som krävs för att skapa ett samhälle där våldsdåd som de i Hyvinge, Kauhajoki, Jokela och Myyrmanni inte går att förstå. Ett samhälle som ger plats för alla och stöd för den som behöver. Vi har möjlighet att själva se mer, förstå mer, och finnas till mer för andra. Vi har också möjlighet att göra vår röst hörd, att rikta samhällets blickar mot det som är viktigt. Ett fungerande, tidigt ingripande vårdnätverk som erbjuder flexibla sätt att stöda människor med olika behov. Ett vårdnätverk byggt på arbetskraft som är motiverad, inte överbelastad. Det är inte omöjligt.


Lotta Wieliczko

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar