fredag 6 september 2013

Kan känslor börja styra en om man inte klarar av att behärska dem?


Känslor är viktiga för oss och berättar om att vi känner något. Alla människor har både positiva och negativa känslor och särskilt de negativa kan vara sådana som det känns jobbigt att ta itu med eller bearbeta. Man kanske upplever att det inte är acceptabelt att visa negativa känslor utan att man borde vara på ett visst sätt – hela tiden glad, positiv och utåtriktad, för att accepteras av omvärlden. Detta kan leda till att man trycker ner, förnekar eller förtränger dem. Å andra sidan kan det hända att man börjar överdramatisera sina känslor och låter dem styra sitt beteende. Det går att förändra känslor och det egna förhållandet till känslorna, men innan man kan börja förändra sina känslor gäller det att identifiera vad man behöver förändra. Man kan lyssna på sig själv och iaktta sina känslor; observera dem och lära sig av dem utan att handla enligt dem. Kanske man upptäcker att känslorna har ett rätt stort inflytande på det egna beteendet och därför behöver förändring. Detta kan kräva att man lär sig att acceptera sina inneboende känslor. Accepterandet av känslorna betyder inte att man därefter enbart upplever positiva känslor, utan är snarare ett förhållningssätt, som kan innebära att man godkänner sina känslor som naturliga och man kan lära sig av dem, låta dem passera och sedan gå vidare.

Det finns en rad av möjligheter när det gäller att förändra sina känslor, det första steget kan vara att bli medveten om dem, lära känna dem och göra val om vilka känslor man helst vill ha. Man kan påverka hur man känner sig. Känslor är inte bara något emotionellt som händer en, utan känslor är reaktioner som man väljer att släppa fram som handlingar. Om man behärskar sig själv emotionellt, behöver man inte välja sådana känsloreaktioner som kan vara förstörande för en. När man lär sig att man kan känna vad man själv väljer att känna har man kommit en bra bit på vägen.

Också relationer till andra människor kan väcka känslor av olika slag inom oss. De egna och andras känslor kan ibland upplevas skrämmande och till och med okontrollerade. Detta kan lätt leda till gräl och problem i olika människorelationer. Stressande, utmanande situationer i samband med relationer kan bli enklare ifall man kan lugna sig och behärska sina egna känslor. Det är lättare att klara sig med andra människor när man kan beakta både sina egna och andras känslor samt försöka förstå de egna och andras handlingar och möjliga motiv bakom dem.

Man kan bli mer du med sina känslor när man lär sig kontrollera dem bättre. Förnekade känslor kan skapa problem i relationer till andra människor. Känslor kan stjäla energi ifall de förblir obehandlade. Man kan lära sig att handskas med sina känslor. Ofta hjälper det att prata om dem med någon för detta ökar vårt medvetande om våra inneboende känslor. Då vi pratar ut kan detta minska på trycket, vilket också kan förhindra känsloutbrott.

För att arbeta med sina känslor kan man fundera på:

  • Vad har jag för känslor, hurdana är de?
  • Vad eller vem ger upphov till dessa känslor?
  • När, hur och var uppstår dessa känslor?
  • Hur kommer dessa känslor i uttryck?
  • Är dessa känslor bra för mig eller inte?
  • Man kan samtala med andra om vad man känner och fokusera på vad som händer i en själv när man har dessa känslor.
  • Finns det vissa mönster man upprepar i vissa situationer eller relationer? – Utarbeta en strategi för att förändra dem.
  • Man kan göra medvetna val att bygga på mer positiva känslor.
  • Man kan ta sig ur relationer som är negativa och nedbrytande för en.

Acceptera och lär dig av dina känslor, men du behöver inte låta dem ta över ditt liv.

Carmela Lindroos




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar