fredag 9 november 2012

Fokus på förebyggande åtgärder och lågtröskelverksamhet för unga


Barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogrammet för 2012–2015 godkändes av statsrådet 8.12.2011 och har nu varit i kraft i elva månader. Programmet baserar sig på ungdomslagen (Ungdomslagen 72/2006) som gäller alla i befolkningen under 29 år. Enligt befolkningsuppgifter från 2010 var 34 % av Finlands sammanlagda befolkning personer under 29 år (1 825 661 st.). Ungdomslagens syfte är att stöda ungas utveckling och självständighetsprocess, främja aktivt medborgarskap, stärka de ungas sociala identitet och förbättra deras uppväxt- och levnadsvillkor.

Utvecklingsprogrammet har tre mål som fått högsta prioritet – delaktighet, likställdhet och hantering av vardagen. I programmet betonas särskilt betydelsen av delaktighet. Känslan av delaktighet uppstår genom att man har möjlighet att delta och påverka i den gemenskap man tillhör. När det gäller unga personer handlar detta om skola, studier, arbete och fritidsverksamhet.
Med likställdhet avses att alla människor har samma värde oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund, nationalitet, religion, övertygelse, åsikter, handikapp, hälsotillstånd, sexuell läggning, könsidentitet eller andra egenskaper som har att göra med ens person.

Hanteringen av vardagen kan ses som livskompetens, och syftar i utvecklingsprogrammet till att en ung människa kan ta ansvar för sitt eget liv, sin ekonomi och sin mentala välfärd, med beaktande av utvecklingsstadiet den unga befinner sig i. I detta avseende är utbildning, sysselsättning, hälsa och välmående centrala förutsättningar för hanteringen av vardagen.   
Antalet unga som är utanför arbetsmarknaden har ökat under de senaste åren, år 2008 var 40 000 unga utan arbete eller saknade studieplats. Bidragande faktorer till utslagning är bl.a. bristande utbildning och förmåga att hantera vardagen. Allt fler unga marginaliseras och stannar kvar hemma. Åtgärden för att förebygga och minska utslagningen är genomförandet av samhällsgarantin för unga. Detta kommer att ske fr.o.m. början av 2013, då varje ung person under 25 år samt varje nyutexaminerad person under 30 år erbjuds en arbets-, praktik-, studie-, ungdomsverkstads- eller rehabiliteringsplats inom tre månader efter att ha blivit arbetslös. Ingen skall lämnas vind för våg.

Majoriteten av barnen och de unga i vårt samhälle mår bra och anser sig vara friska. Trots detta finns det flera problem i barns och ungas livskompetens och hälsovanor i denna dag, bl.a. sömnbrist, psykiska symtom, för lite motion och missbruk. Ett av utvecklingsprogrammets strategiska mål strävar efter upprätthållande av barns och ungas välmående och hälsa genom förebyggande åtgärder.  Med tanke på detta är speciellt tjänster med låg tröskel viktiga. Om och när man behöver hjälp, skall den finnas snabbt till hands. Tjänster för barn och unga samt deras familjer ”bör bilda en systematisk och kontinuerlig funktionell helhet som möjliggör delaktighet för barn, unga och familjer”. I främjandet av hälsan läggs tyngd på omfattande, förebyggande verksamhet som riktas till hela åldersgruppen eller riskgrupper före man upptäckt symtom eller uppmärksammat något särskilt. Målet med detta är att minska på behovet av korrigerande åtgärder, som ofta kräver avsevärda resurser. I de riktlinjer som framställs i programmet vill man fokusera på tjänster med låg tröskel i synnerhet.

Servicen som Krisjouren för unga erbjuder unga och unga vuxna i åldern 12–29 år, är en verksamhet med låg tröskel där man jobbar mycket med ungdomar kring frågor som har att göra med hanteringen av vardagen och psykiskt välmående. Krisjouren för unga uppmärksammades på svenska dagen 6.11.2012 med Bojan Sonntag-priset som delades ut av Svenska Finlands Folktings garanter r.f. Läs mer: http://www.helsingforsmission.fi/?sid=463
Vi är mycket stolta och glada över all den uppmärksamhet och de gratulationer vi fått tack vare priset och tackar än en gång garanterna för premieringen!

Carmela Lindroos



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar