torsdag 15 november 2012

Musik som kraftkälla

Det är många av våra unga klienter som lyfter fram musiken som en stärkande kraft. Jag är väldigt intresserad av vad som ger var och en styrka att klara av sina utmaningar, vad man brukar ta till när det känns jobbigt eller vad som t.o.m. hjälpt en vidare i livet. Därför brukar jag ofta fråga efter dessa kraftkällor och samla på mig en massa info om böcker, låtar, ställen, meningar... som gett någon kraft.

Det är frågan om subjektiva känslor, tolkningar och åsikter. Men den kraft t.ex. musiken, en melodi, en röst, en låt, kan ha för någon är enorm. Det kanske inte ens är en vacker låt. För någon är det melodin som känns viktig, för en annan är det orden i en sång, för en tredje kan det vara musikvideon… som lyfter fram tröstande/stärkande/lyckliga eller förklarande moment i livet.

Musikens kraft kan handla om en intensiv känslostorm som för lyssnaren kan vara livsavgörande.

Ibland tänker jag att musiken i sig kan fungera terapeutiskt. De flesta får positiva upplevelser från musiken. För någon kan musiken ge ett upplyft, ett lyckorus, eller en mening i tillvaron. Den kan vägleda en att hitta sin inre styrka, sig själv, sin identitet, sin själ. Den kan fungera som ett tillflyktsställe, eller lindra som smärta så livet känns mindre plågsamt. Den kan kännas rakt in i hjärtat och själen och ge en tröst. Man kan reagera starkt och bli helt som förhäxad av musiken och få en overklig, kanske t.o.m. euforisk känsla. Man kan känna glädje, extas t.ex. på en musikkonsert, på bio eller då du sitter i bussen och lyssnar via hörlurarna på en viss låt. Låten som ”väcker dig till liv” kan vara en ”en gångs händelse” och nästa gång ger samma låt inte nödvändigtvis ”gåshud” eller så blir det en älsklingslåt du tar till i en viss ”mood”.

Men musiken kan också framkalla negativa ”oönskade” känslor. Känslor av vanmakt (ångest), rädsla eller sorg. Ofta har det då att göra med traumatiska sinnesupplevelser eller associationer till en obehaglig händelse. Den kan öppna någonting från det förflutna som man länge undanträngt. Vilket kan vara en renande och fin grej som behövs för att börja må bättre.

Jag har många gånger tänkt på vad detta kan bero på. Någon har satt sin själ i orden, musiken och melodin och det måste ju finnas någon som berörs/förstår/tänker/tolkar det på det sätt det är ”avsett”, någon som får en att tänka och känna så som författaren/kompositören/sångaren kreativt fått det till en helhet?

Många säger att musiken förändrat deras sätt att se på sitt liv. På ett bra sätt.

Vi önskar här på Krisjouren för unga att du delar med dig din erfarenhet om vad som ger dig krafter i vardagen. Det kan handla om musik, en bok du läst, en bio du sett, en tavla du betrakta...

Vi lägger också gärna upp dina tankar på denna blogg, anonymt eller med namn.

Dela ditt liv, du blir inte ensam

Camilla Laine


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar